c. Warmtescans - de eerste ervaringen

Warmtescan

Warmtescans - de eerste ervaringen

Zoals vermeld in de vorige nieuwsbrief zijn we in najaar 2020 gestart met het opleiden van vrijwilligers die het werken met een warmtebeeldcamera en het maken van een rapportage onder de knie willen krijgen. We zijn met 17 vrijwilligers gestart, in drie verschillende groepen. 15 vrijwilligers hebben de cursus afgemaakt. Na de cursus zijn er alsnog 3 scanners gestopt. 4 scanners werken specifiek aan een project in Taarlo. We hebben dus voor onze coöperatie nu 8 opgeleide scanners. Wij zijn blij met dit resultaat! Wat ook de moeite waard is om te vermelden, is dat van de 8 scanners er 5 ook de opleiding tot energiecoach hebben gevolgd.

Op onze oproep aan de leden of er interesse was voor een gratis warmtescan, zodat onze warmtescanners praktijk ervaring konden opdoen,  hebben we 15 reacties gehad. Erg leuk om zoveel reacties te krijgen. Voor een deel van onze scanners zaten we nog in het opleidingstraject. Het aantal reacties overviel ons dan ook een beetje. Met name toen de temperaturen in februari en in een deel van maart omhoog gingen, vroegen we ons af, hoe dit te organiseren? De warmtebeeldcamera geeft de beste resultaten in de winter, want dan is het buiten koud en binnen warm.

Door de maatregelen rond het coronavirus besloten we ook dat we alleen warmtebeelden buiten gingen maken.
Nadat we met iedereen contact hadden opgenomen, hebben we besloten om 3 nieuwbouwwoningen, van zeer recente datum, pas in het najaar te gaan scannen omdat we hier zeker ook binnen moeten scannen willen we iets van warmte verschillen kunnen waarnemen.
We hebben uiteindelijk 10 scans uitgevoerd en 2 andere doorgeschoven naar het najaar omdat we met de eigenaar niet tot een passende afspraak konden komen. Het scannen moet onder de volgende condities plaats vinden: ‘s morgensvroeg, geen zon, lage buitentemperatuur, geen regen of natte muren en het hele huis moet flink warm gestookt zijn. De 10 scans hebben we verdeeld onder 4 scanners. Wij vonden het erg leuk om onze kennis in de praktijk te brengen. Daarnaast zijn de reacties en de gesprekken met de bewoners over onze beelden en rapportage, voor ons ook erg inspirerend geweest.

In het najaar komt er een nieuwe ronde, voor degene die we nog een scan beloofd hebben en voor degene die de eerste ronde gemist heeft.

 

(0 stemmen)