Logo
Print deze pagina

b. Cursus ‘Een warmtescan van de woning maken’

Warmtescan

Cursus ‘Een warmtescan van de woning maken’

Frank van der Werf woont in een oud verbouwd boerderijtje uit 1899. Zoals veel mensen is hij zich bewust van de noodzaak om zuiniger en duurzamer om te gaan met fossiele energie. Omdat hij het leuk vindt om andere mensen te helpen met vraagstukken rondom duurzaam wonen, heeft hij zich bij de EC Drentse Aa aangemeld voor de warmtescancursus. Hier vertelt hij over zijn ervaringen. 

Ik doe mee met een korte cursus ‘leren omgaan met een warmtescancamera’.
Hoe is dat zo gekomen? Zoals de meeste mensen ben ik me bewust van de noodzaak om zuiniger en duurzamer om te gaan met fossiele energie. Dus heb ik zonnepanelen, zet ik de thermostaat standaard op 18 en alleen als het echt nodig is zet ik hem hoger en ik heb dubbele beglazing. Ik woon in een oud verbouwd boerderijtje uit 1899. Eind jaren 70 is het dak ‘geïsoleerd’, maar daar merk ik weinig van. Het hele dak vernieuwen is een kostbare en ingrijpende klus, dus wilde ik kijken waar ik met geringe aanpassingen toch het nodige effect kan bereiken.

Ik kende het principe van een infraroodcamera uit de industrie en ik wist dat je het ook voor onderzoek voor je huis kan gebruiken. Al googelend kwam ik bij Energie Coöperatie Drentse Aa terecht. Daar kon je een warmtescan aanvragen, dus dat deed ik. Maar toen ik verder keek, zag ik dat je ook een cursus kon volgen om zelf met de camera te leren omgaan. Dat leek me leuk. Je kan je eigen huis onderzoeken, maar ook andere mensen helpen die met een vergelijkbare vraag zitten. Omdat ik over voldoende vrije tijd beschik en omdat het leuk vind om andere mensen te helpen met dit soort vraagstukken, heb ik me aangemeld. Vanwege Covid werd de training online gegeven.
Het bedienen van de camera is niet zo ingewikkeld en met een paar keer oefenen en de juiste tips kom je een heel eind. Binnenkort gaan we de eerste scans uitvoeren bij mensen die er een hebben aangevraagd. Wat dat betreft hoop ik nog op een paar koude nachten, want dan zijn de te maken warmtebeelden duidelijker en van betere kwaliteit. Je wilt tenslotte goed kunnen zien waar je de warmte verliest of waar de koude binnenkomt.

Ook zin in deze cursus? Meld je aan! Stuur een mail naar:  

Lees hier meer informatie over de warmtescan.

(0 stemmen)
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.