Het buurtteam  belt  zaterdag 23 april huis-aan-huis aan om te vragen een digitale enquête in te vullen. Dit als onderdeel van een uniek project dat het buurtteam in samenwerking met de Energie Coöperatie Drentse Aa en de gemeente Tynaarlo heeft opgezet.
Dit project heeft als doel te komen tot een wijkenergieplan dat richting geeft aan de wijze waarop de wijk geen gebruik meer maakt van fossiele energiebronnen. In een wijkenergieplan wordt onderzocht welke maatregelen en acties wenselijk zijn, welke kosten daaraan verbonden zijn en op welke wijze deze met of door de bewoners kunnen worden uitgevoerd. De actualiteit (klimaat, hoge energiekosten, oorlog in Oekraïne, aardbevingen in Groningen) maakt dit project nog urgenter.
Uitgangspunt is de wens van bewoners. Dit verzamelt het buurtteam door middel van een wijkconsultatie, een huis-aan-huis-enquête.  De buurtgenoten hebben in dit bijzondere project een bepalende rol.
Op zaterdag 23 april organiseert het buurtteam een energietour in de wijk ‘De Fledders’ met als doel, zoveel mogelijk buurtgenoten te enthousiasmeren de digitale vragenlijst in te vullen. Buurtgenoten kunnen op vijf ontmoetingsplaatsen in de wijk, hulp krijgen bij het invullen van de digitale vragenlijst en horen hoe anderen in de straat werken aan het verduurzamen van hun woning. Op drie van de vijf ontmoetingsplaatsen is heerlijke koffie en/of thee aanwezig van een barista op locatie!

Naar een wijk energieplan in de Fledders
Door het buurtteam wordt door middel van de huis-aan-huis enquête de wensen, ideeën, ambities en mogelijkheden van de buurtgenoten verzameld. Meer dan 650 woningen worden bezocht.
Door de gemeente Tynaarlo, de provincie Drenthe en Enexis is de opbouw van de wijk en de netwerkstructuur van het energienetwerk in kaart gebracht.
Uitkomst (analyse en conclusies) van beide stappen worden 24 mei in een buurtbijeenkomst gepresenteerd aan alle buurtgenoten. Dit is voor het buurtteam het moment om samen te bepalen of er voldoende draagvlak is voor een wijkgerichte aanpak.

Buurtteam ‘De Fledders’ kan dit niet alleen!
Vanaf eind 2015 zet het buurtteam, bestaande uit 6 leden, zich vrijwillig in voor het verduurzamen van de woningen in de wijk ‘De Fledders’. Door informatiebijeenkomsten te organiseren, offertetrajecten op te zetten, nieuwsbrieven uit te brengen en projecten te ontwikkelen. Met veel energie van het buurtteam samen minder energie gebruiken in de wijk ‘De Fledders’. Buurtgenoten informeren en ondersteunen in het maken van bewuste keuzes, is en blijft de drijfveer. 
Buurtteam ‘De Fledders’ gelooft dat als buurtgenoten een eigen verantwoordelijkheid nemen in het ondernemen van activiteiten als het gaat om de energietransitie en niet afwachten totdat de (lokale) overheid het voorschrijft, samen als wijk meer kunnen bereiken.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie, contactpersoon:
Alma Luring
06 57140939

Lees meer...

Beschrijving
Steeds meer mensen gaan aan de slag met het verduurzamen van hun woning. De grote vraag is: hoe maak je je huis duurzaam en groen? Energie Coöperatie Drentse Aa helpt de inwoners van de gemeente Tynaarlo om deze vraag te beantwoorden: vrijwillige Energiecoaches adviseren thuis ‘aan de keukentafel’ over de mogelijkheden voor energiebesparing en eventueel -opwek.
Als coöperatie vinden we onafhankelijk en toegankelijk advies belangrijk. Daarom werken we met lokale Energiecoaches. Na het advies kunnen inwoners zelf kiezen om een betrouwbaar bedrijf in te schakelen voor de uitvoering van de duurzame maatregelen. Op die manier kunnen we woningeigenaren helpen met het (stap voor stap) verduurzamen van hun woning.
De vraag naar goede, onafhankelijke adviezen neemt toe. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe Energiecoaches.

Lees meer...

d. Warmtescanners verzorgen cursussen in Vries, Valthe en Hoogeveen

Gepubliceerd in Warmtescan

Energie Coöperatie Drentse Aa geeft cursussen aan vrijwilligers om hen op te leiden om warmtescans uit te voeren. Dit was aanvankelijk bedoeld voor eigen vrijwilligers. Maar ondertussen geven we de cursus ook bij andere energiecoöperaties in Drenthe.

Lees meer...

logo ECDrentseAa PRINT

Onder in ons logo staat, Van ons krijgt u energie!
Waarom dat daar staat?
Omdat we door energiebedrijf "Energie Van Ons" ondersteund worden voor het ontwikkelen van lokale projecten.

Lees meer...

Minder energie verbruiken levert geld op en is goed voor het milieu! Op een doordachte manier investeren, is niet alleen goed voor het milieu en het wooncomfort. Het kan ook een goede financiële investering zijn. Maar waar moet je beginnen?
Het boek Mijn huis energiezuinig helpt u om uw woning te verduurzamen en zelf energie op te wekken.

Lees meer...


Woensdag 3 november a.s. van 19.30 tot 21.30 uur organiseert het buurtteam de Fledders te Vries een bijeenkomst voor wijkbewoners in Obs De Vijverstee, de Fledders 14.
We hebben u nodig om te weten wat u wilt op het gebied van het verduurzamen van onze wijk. Opzet van de avond:

Lees meer...
Najaarsprogramma 2021 Buurtteam Energie Zuidlaren gestart

Najaarsprogramma 2021 Buurtteam Energie Zuidlaren gestart

Gepubliceerd in Buurtteam Energie Zuidlaren

Najaarsprogramma 2021 Buurtteam Energie Zuidlaren gestart.
Na een periode van versoepelingen van de coronamaatregelen was het 16 en 17 september eindelijk zover: Buurtteam Energie Zuidlaren kon weer bijeenkomsten voor bewoners organiseren! Later dit najaar staan nog twee andere informatieavonden gepland.

Lees meer...
Startbijeenkomst seizoen 2021-2022

Startbijeenkomst seizoen 2021-2022

Gepubliceerd in Nieuws

Startbijeenkomst seizoen 2021-2022. 

Energie Coöperatie Drentse Aa startte het seizoen 2021-2022 met een gezellige bijeenkomst voor alle vrijwilligers. Het doel van de bijeenkomst was: elkaar ontmoeten, inspireren en informeren.
Ruim 20 betrokken vrijwilligers genoten op vrijdagavond 27 augustus onder het genot van een hapje en drankje in de tuin van de voorzitter van de ECDA van dit samenzijn. Na de opening presenteerden de verschillende groepen zich aan elkaar en vertelden met welke activiteiten ze bezig waren.

Lees meer...