Presentatie Klimaatadaptie door René Notenbomer Speciaal

Presentatie Klimaatadaptie door René Notenbomer

Gepubliceerd in Bibliotheek

 

Klimaatadaptatie

Klimaatadaptatie is het aanpassen van de omgeving aan de klimaatverandering. Dit is nodig, omdat de verandering van het klimaat voor een aantal problemen zorgt in de huidige samenleving. Harde regenbuien zorgen voor overstromingen, bebouwde omgevingen houden warmte vast (hittestress) en hittegolven zorgen voor uitdroging van de natuur. Om in de toekomst erger te voorkomen, is het belangrijk dat er maatregelen genomen worden. Bij klimaatadaptatie wordt aandacht besteed aan 4 onderwerpen: wateroverlast, hoogwaterbescherming, droogte en hittestress.

René Notenbomer heeft op uitnodiging van EC Drentse Aa op 18 mei 2021 een online presentatie gehouden over klimaatadaptie.

In de bijlage kun je deze presentatie downloaden en nogmaals bekijken.

Lees meer...

Buurtteam ‘De Fledders’ organiseert een online workshop doe-het-zelf Energieadvies in de Etstoel in Vries

Opzet
Aan woningeigenaren van 6 voorbeeldwoningen in de Drosten, Etstoel, Lottinge en Dingspil in Vries werd door energieadviseur Anita Speelman (Zuinig Wonen | Home) een uitgebreid Energie Zuinig Wonen advies gegeven, waarmee inzicht wordt verkregen in de energiebesparende maatregelen die nodig zijn om energie zuiniger te worden. Daarnaast zijn adviezen gegeven voor de volgende stappen; bijna energieneutraal en energieneutraal wonen. Uitgangspunt in dit project is steeds de eigen woonwens van de woningeigenaar.

Lees meer...

Zonnepanelen huren!!!
Steeds meer daken om mij heen worden belegd met zonnepanelen. Bijna alle sociale huurwoningen hebben vandaag de dag zonnepanelen op hun dak. Maar ook op koopwoningen in mijn woonwijk Zuid-Es in Zuidlaren zie ik ze steeds meer liggen. Al jaren zie ik dit met lede ogen aan, want ik WIL wel maar KAN het niet betalen!

Lees meer...


Overstap van gas naar inductie koken

Tussen nu en 2050 stapt Nederland af van het aardgas. De meeste mensen zijn opgegroeid met koken op aardgas. Veel aardgas wordt daar niet mee verbruikt, namelijk ongeveer 40 m3 per jaar. Anno 2021 zorgt koken op aardgas voor evenveel uitstoot van CO2 dan elektrisch koken. Omdat stroom steeds duurzamer wordt opgewekt, zal stroom op den duur schoner zijn dan aardgas. De verwachting is daarom dat elektrisch koken de toekomst heeft. Er is keuze uit een keramische- of inductie kookplaat.

Lees meer...
Warmtescans - de eerste ervaringen Speciaal

Warmtescans - de eerste ervaringen

Gepubliceerd in Nieuws

Warmtescans - de eerste ervaringen

Zoals vermeld in de vorige nieuwsbrief zijn we in najaar 2020 gestart met het opleiden van vrijwilligers die het werken met een warmtebeeldcamera en het maken van een rapportage onder de knie willen krijgen. We zijn met 17 vrijwilligers gestart, in drie verschillende groepen. 15 vrijwilligers hebben de cursus afgemaakt. Na de cursus zijn er alsnog 3 scanners gestopt. 4 scanners werken specifiek aan een project in Taarlo. We hebben dus voor onze coöperatie nu 8 opgeleide scanners. Wij zijn blij met dit resultaat! Wat ook de moeite waard is om te vermelden, is dat van de 8 scanners er 5 ook de opleiding tot energiecoach hebben gevolgd.

Lees meer...

Dirk van Oerle, energiecoach, aan het woord

Ik ben Dirk van Oerle, 61 jaar, en ik woon sinds 2019 samDirk van Oerleen met Inge in het mooie Eelde/Paterswolde.

Als organisatieadviseur en coach heb ik mijn eigen adviespraktijk.

Vorig jaar heb ik met nog tien collega’s de opleiding gevolgd voor Energiecoach en ben ik aangesloten bij de Energie Coöperatie Drentse Aa.

Sindsdien heb ik al een paar inwoners van Eelde kunnen helpen met een praktisch energie-advies.

Lees meer...

Zit u er warmpjes bij? Laat een warmtescan maken van je woning!

Het isoleren van een woning is de beste en meest duurzame besparing. Maar waar moet je dan beginnen? Het dak, de vloer, de muren?
Een warmtescan van je woning, gemaakt met een speciale “warmtebeeldcamera”, kan hierbij helpen. Met de kennis die een warmtescan oplevert kan je gerichter kijken naar maatregelen om te isoleren of energie te besparen.

Lees meer...

Project - modelontwikkeling buurtteam ‘De Fledders’

 

 

 

Vanaf januari 2016 heeft buurtteam ‘De Fledders’ meerdere succesvolle acties uitgevoerd binnen de wijk

De Fledders. Acties gericht op isolatie maatregelen, reductie stroomverbruik en plaatsen van zonnepanelen. Tijdens een voorlichtingsavond over duurzaam verwarmen in 2018, werd door buurtgenoten de wens geuit voor een advies op maat voor de eigen woning.

Lees meer...
Even voorstellen: Buurtteam Energie Zuidlaren Speciaal

Even voorstellen: Buurtteam Energie Zuidlaren

Gepubliceerd in Buurtteams

Even voorstellen: Buurtteam Energie Zuidlaren

Even voorstellen: Buurtteam Energie Zuidlaren

Met een groep betrokken inwoners uit het dorp Zuidlaren zijn we in november 2018 gestart met de vorming van een buurtteam. Wij willen onze kennis, de kennis die bij ervaringsdeskundigen in iedere buurt aanwezig is en onze netwerken inzetten om buurten in Zuidlaren energiezuiniger te maken. Dat energie besparen belangrijk is, weet iedereen. Toch komt het er vaak niet van. Te druk. Gedoe. Geen idee waar te beginnen. Welke aannemer, glaszetter of welk isoleerbedrijf of verkoper van zonnepanelen is goed en wie kan ik vertrouwen? En wat maatregelen qua besparing opleveren, is niet altijd even duidelijk. Buurtteam Energie Zuidlaren wil bewoners in Zuidlaren daarbij graag de helpende hand bieden.

Lees meer...
Advies over energiebesparing aan uw eigen keukentafel? Speciaal

Advies over energiebesparing aan uw eigen keukentafel?

Gepubliceerd in Energiecoach

Advies over energiebesparing aan uw eigen keukentafel?

Vraag het de Energiecoach!

 

De Energiecoach brengt op aanvraag een bezoek aan uw woning en gaat samen met u ‘aan de keukentafel’ aan de slag. De Energiecoach voert een gratis verkennende energiescan uit: een overzicht van laagdrempelige energiebesparende maatregelen waar u zelf mee aan de slag kan of tegen lage kosten kunnen worden uitgevoerd door derden.

--In verband met de huidige Coronamaatregelen worden er geen bezoeken in huis gedaan, alleen een buitenscan--

Wat doet de Energiecoach?

Lees meer...

logo ECDrentseAa WEB