Interactieve online presentatie over klimaatadaptatie op 18 mei 2021

Nieuws

Interactieve online presentatie over klimaatadaptatie op 18 mei 2021

 

Net als voorgaande jaren organiseert Energie Coöperatie Drentse Aa na haar algemene ledenvergadering een lezing die voor iedereen toegankelijk is. Ook niet-leden die geïnteresseerd zijn in klimaatadaptatie, kunnen dinsdagavond 18 mei a.s. deelnemen aan de interactieve online presentatie van René Notenbomer.

Klimaatadaptatie

Klimaatadaptatie is het aanpassen van de omgeving aan de klimaatverandering. Dit is nodig, omdat de verandering van het klimaat voor een aantal problemen zorgt in de huidige samenleving. Harde regenbuien zorgen voor overstromingen, bebouwde omgevingen houden warmte vast (hittestress) en hittegolven zorgen voor uitdroging van de natuur. Om in de toekomst erger te voorkomen, is het belangrijk dat er maatregelen genomen worden. Bij klimaatadaptatie wordt aandacht besteed aan 4 onderwerpen: wateroverlast, hoogwaterbescherming, droogte en hittestress.

Praktische tips

In de interactieve online presentatie gaat het vooral over wat u zelf kunt doen om uw eigen (leef)klimaat en dat van anderen te verbeteren. De nadruk ligt op praktische tips voor met name de vergroening van de eigen omgeving. Nu de aarde sneller opwarmt dan berekend, zullen we meer overlast ervaren van met name hitte. Zelfs zonnepanelen hebben hier last van!

Met kleine praktische ingrepen kunt u snel aan de slag. Voorbeelden van klimaatadaptatie zijn onder andere: geveltuinen, het ont-stenen van uw tuin en het creëren van natuurlijke schaduwhoekjes, groene daken, moestuin(bakken), de regenwaterpijp aansluiten op een regenton en bloemen en planten die goed zijn voor de biodiversiteit. Tijdens de presentatie maakt Notenbomer gebruik van veel foto’s en praktijkvoorbeelden waarover de deelnemers kunnen discussiëren.

Save Lodge

René Notenbomer zal ook iets vertellen over de pilotfase van ‘Save Lodge’, een project waaraan onder andere ook Terra Next uit Eelde meewerkt. In het project wordt circulariteit gecombineerd met klimaatadaptief bouwen. De eerste circulaire groene muur is onlangs gerealiseerd in Almere. Binnenkort volgen twee muren op het Suikerterrein in Groningen.

René Notenbomer Save Lodge

De spreker

Notenbomer heeft ruim twintig jaar ervaring met organisaties in transitie. Hij volgde zijn hart en is van digitalisering overgestapt naar duurzaamheid. Zijn speerpunt is: gebruik circulariteit, klimaatadaptatie en de energietransitie om de lokale economie te versterken. Hij brengt duurzaamheid dichtbij, vertaalt theorie en beleid naar praktische toepassingen en maakt het daarmee tastbaar voor iedereen! Hij ziet het als zijn missie om met veel enthousiasme en praktisch denken verduurzaming aan te jagen.

Aanmelden

De lezing op dinsdag 18 mei begint om 20.00 uur. Als u de lezing wilt volgen, kunt u zich vóór 14 mei aanmelden via . Na aanmelding krijgt u meer informatie over hoe u de lezing kunt volgen.

Laatst aangepast opdinsdag, 04 mei 2021 21:44

logo ECDrentseAa WEB