Grote belangstelling voor warmtepompen in Spierveen

Nieuws

Na de eerste acties die ons buurtteam ‘Hart van Spierveen’ in Eelde vorig jaar heeft opgezet, wil het team weer nieuwe acties starten om de wijk Spierveen duurzamer te maken. De eerste informatieavond van het buurteam werd al goed bezocht. De animo voor de avond over warmtepompen was overweldigend! Duurzaamheid leeft in Spierveen!

Arie Meerman van het buurtteam reageert enthousiast op de belangstelling “We wisten dat er belangstelling was voor warmtepompen in deze buurt, maar deze opkomst overtrof onze stoutste verwachtingen. De zaal puilde uit!” Er waren trouwens niet alleen belangstellenden uit Spierveen. Ook uit andere wijken waren mensen aanwezig op de informatieavond. Wie weet is er in Eelde-Paterswolde wel belangstelling om – naast de twee al bestaande teams – nog meer buurtteams op te zetten. Hierover kunnen belangstellenden altijd contact opnemen met EC Drentse Aa!

Meerman blikte op 18 januari eerst terug op de eerdere acties: “In de gemeente Tynaarlo zijn 4 buurten actief met Buurkracht. Bij elkaar opgeteld hebben huishoudens daar al 139 maatregelen genomen, waarvan 28 in onze buurt: 16 keer zonnepanelen en 12 energiezuinige ventilatiesystemen. Geweldig. Nu kijken we of we ook samen warmtepompen kunnen inkopen.”

Om belangstellenden wegwijs te maken in de wereld van warmtepompen, had het buurtteam Thomas Engberts uitgenodigd. Hij heeft zich – als lid van het Buurkrachtteam bij Gasunie – goed in de materie verdiept. Hij vertelde over de voor- en nadelen, de kosten en opbrengsten van de verschillende systemen. En over wat er allemaal bij een overstap naar een warmtepomp komt kijken. Omdat je bij hybride warmtepompen nog steeds gas nodig hebt, vroeg één van de aanwezigen of het wel logisch is om daarop over te stappen. Moeten we – gezien de aardbevingen in onze omgeving – immers niet van het gas af? Engberts nuanceerde deze opmerking met de woorden: “We moeten van het aardgas af.” Hij gaf aan dat het best mogelijk is om de leidingen van de Gasunie te gebruiken om groengas in plaats van aardgas te transporteren.

Het buurtteam gaat nu een actie voorbereiden met (hybride) warmtepompen voor de buurt. Volgens Meerman moet dat zorgvuldig gebeuren: “Het gaat toch om een vrij nieuwe ontwikkeling. Er is nog niet veel deskundigheid op het gebied van warmtepompen; veel installateurs hebben er nog nauwelijks ervaring mee. De Gasunie heeft een partij gevonden die die ervaring wél heeft: ‘Groningen woont Slim’. Daar gaan wij ook zeker mee praten.” Het buurtteam gaat dat nu eerst allemaal uitzoeken. Bewoners uit het ‘Hart van Spierveen’ worden via de buurtpagina op de hoogte gehouden. Daar kunnen zij zich ook nog aanmelden voor (informatie over) deze actie. Belangstellenden die niet in het gebied wonen, maar wel belangstelling hebben , kunnen contact  opnemen met het team.

Na de pauze introduceerde Marjan Hendriks (buurtbegeleider van Buurkracht die de buurtteams ondersteunt) de actie ‘Energie Slurpers’. Ze deed dit met een quiz over elektriciteitsverbruik. De aanwezigen konden zich inschrijven voor de ‘Slurper Speurset’: een set energieverbruiksmeters waarmee je per apparaat in je huis kunt doormeten wat het stroomverbruik is. Hendriks vertelde dat een router voor je wifi ongeveer even veel stroom verbruikt als een wasmachine! Het loont dus best de moeite om hem ’s nachts uit te zetten!

Aan het eind van de avond schreven veel mensen zich in om op de hoogte te blijven van de actie over de warmtepompen en voor de ‘Slurper Speurset’. Het buurtteam gaat vol enthousiasme verder op de ingeslagen weg en is zeer hoopvol over de nog te behalen resultaten op het gebied van duurzaamheid.

Laatst aangepast opdonderdag, 01 februari 2018 20:28

logo ECDrentseAa WEB