Terugblik op 2017 van de voorzitter

Nieuws

Ik kijk met plezier en trots terug op wat er in 2017 samen met onze leden is bereikt.

Buurkrachtteams

Zoals gepland hebben we als coöperatie flink aan de weg getimmerd door in te zetten op buurtkrachtteams en dat heeft z’n vruchten afgeworpen. Alle 4 teams, in Zuidlaren, Vries en Eelde-Paterswolde hebben bijeenkomsten georganiseerd en acties op touw gezet.
Er zijn woningen geïsoleerd, veel zonnepanelen gelegd en ventilatieboxen gereinigd.
Eind 2017 heeft Marjan Hendriks (buurtbegeleider van Buurkracht die onze buurtteams begeleidt) de balans opgemaakt.

Er zijn 139 besparende maatregelen getroffen en die hebben:

  • 29.167 m3 gas per jaar bespaard;
  • 218.032 KwH per jaar opgewekt;
  • 154.670 kg CO2-reductie per jaar opgeleverd;
  • € 62.274,-- bespaard.

Een geweldig mooi resultaat wat we in een relatief korte periode hebben bereikt. Ik wil bij deze alle initiatienemers van de verschillende teams feliciteren met het resultaat!

De buurkrachtteams gaan door met hun activiteiten. De buurtteams in Eelde-Paterswolde zijn januari 2018 al weer gestart met nieuwe acties. ‘Hart van Spierveen’ organiseerde op 18 januari een zeer goed bezochte bijeenkomst over warmtepompen en energieslurpers. Het team ‘Vogel- en Bloemenbuurt’ hield op 1 januari in de wijk een opruimbijeenkomst van vuurwerkafval.

Overige activiteiten

  • In 2017 hebben we, samen met de gemeente, voor het eerst deel genomen aan de Duurzame Huizen Route. Meerdere bewoners uit onze gemeente hebben hun duurzame huis opengesteld voor belangstellenden.
  • Om onze zichtbaarheid verder te vergroten, hebben we met onze stand op verschillende bijeenkomsten gestaan zoals bij de kerk, de gemeente en de kijkboerderij.
  • We hebben met verschillende partijen rond de tafel gezeten om lokale initiatieven van de grond te trekken.

    Inkomsten

In 2017 groeide het aantal leden van NLD gestaag door en daarmee ook onze inkomsten. Dit betekent dat we steeds meer financiële ruimte krijgen voor lokale projecten als een postcoderoos. (De postcoderoos is het gebied van een 4-cijferige postcode en de aangrenzende postcodes, waarbinnen elke deelnemer aan een duurzaam energie-initiatief energiebelastingkorting ontvangt voor elke opgewekte kWh.) Het bestuur is hiermee hard aan de slag en hoopt in 2018 de eerste resultaten te kunnen laten zien.

Namens het bestuur van EC Drentse Aa wens ik jullie een gezond en duurzaam 2018 toe. We hopen er samen met jullie weer een productief jaar van te maken!

Arie Meerman
Voorzitter Energie Coöperatie Drentse Aa

Laatst aangepast opdonderdag, 01 februari 2018 15:48

logo ECDrentseAa WEB