Buurtteam ‘Zuides-West’ in Zuidlaren gestart

Nieuws

Met de start van buurtteam ‘Zuides-West’ in Zuidlaren hebben we nu in elk kerndorp van de gemeente Tynaarlo minstens één buurtteam. Het klaslokaal van CBS De Tol zat bomvol tijdens de eerste buurtbijeenkomst op 4 april jl. Dat er veel animo was had Jan Datema van het buurtteam wel verwacht, maar deze opkomst overtrof alle verwachtingen!

“De avond was een groot succes”, vertelt Jan opgetogen. “De sfeer was ontspannen en goed en we hebben ontzettend veel interessante informatie gehoord en uitgewisseld.” Fer Harleman, die samen met Jan in het buurtteam zit, trapte af met een welkomstwoord. Jan: “Hij vertelde bijvoorbeeld dat we voorafgaand aan de avond geïnventariseerd hebben in welke vormen van energiebesparing buurtgenoten geïnteresseerd zijn. Het viel direct op dat er veel animo is voor zonnepanelen, zonneboilers, vloerisolatie en spouwmuurisolatie.”

Marjan Hendriks, buurtbegeleider van Buurkracht in Drenthe, had energieadviseur Arnold Strijker ingeschakeld om de besparingskansen in de buurt in beeld te brengen. Hij ziet onder andere grote besparingskansen in isolatie, met name in de vrijstaande huizen: die hebben immers veel meer buitenmuren. Ook maakte hij duidelijk dat het de moeite waard kan zijn om de dubbele beglazing uit de jaren 80 te vervangen door isolatieglas.

De studentes Linette Germes en Marieke Kingma van de Hanzehogeschool verdiepen zich in energieslurpende apparaten in huis. Twaalf buurtbewoners hebben tot nu toe meegedaan aan hun onderzoek. Met speciale energieverbruiksmeters onderzochten Linette en Marieke hoeveel energie (en geld) apparaten in huis nu echt kosten. De voorlopige bevindingen zijn opvallend. Jan: “De meest opmerkelijke stroomslurper is toch wel het Senseo-apparaat. Als je geen koffie aan het zetten bent en de stekker in het stopcontact laat zitten, blijft het apparaat stroom verbruiken. Dit is echt een voorbeeld van sluipverbruik waar volgens mij niemand zich van bewust is.” Ook drogers, oude vriezers en koelkasten blijken energieslurpers. Maar er zijn ook meevallers: “De stereo-installatie bleek juist heel weinig sluipverbruik te hebben. Maar de conclusie die we nu al kunnen trekken is: trek stekkers van apparaten die je niet gebruikt, altijd uit het stopcontact.”

Jan is enthousiast over het verloop van de avond. “Deze eerste bijeenkomst was nog maar het begin. Binnenkort zitten we met het buurtteam bij elkaar en komen we met nieuwe plannen. We zien dat energie besparen leeft in de buurt. Wij merken hier vlakbij de gasbel in de praktijk wat het betekent als er veel gas gebruikt wordt. Voor ons des te meer reden om het verbruik terug te dringen.” Bij de volgende bijeenkomst over enkele maanden presenteert het buurtteam nieuwe plannen. Dan worden ook de einduitkomsten van het onderzoek van de Hanzehogeschool gepresenteerd.

Voor meer informatie: https://www.buurkracht.nl/buurten/zuides-west-zuidlaren

Laatst aangepast opwoensdag, 26 april 2017 10:53
Getagged onder :

logo ECDrentseAa WEB