Mijn goede voornemens voor 2017

Veel mensen starten een nieuw jaar met goede voornemens: minder eten, stoppen met roken en meer bewegen. Ik zoek mijn persoonlijke doelen meer op het gebied van milieu. Zo heb ik in het verleden bewust gekozen voor aanschaf van zonnepanelen, minder gebruik van auto, meer fietsen en minder vlees eten.


Dit jaar zocht ik persoonlijke targets in het verder verbeteren van mijn huis. Hoe kan ik mijn huis nog meer energieneutraal krijgen: een droom waar veel mannen met milieuambitie mee rondlopen. Opties als driedubbel glas, WKO (warmte- en koudeopslag) en ‘de zak van max’ kwamen voorbij. Stuk voor stuk stevige investeringen waar ik flink tegenaan hik.
Tijdens mijn overpeinzingen vroeg ik me af of ik het milieu er veel mee dien. Ik produceer al meer elektriciteit dan ik gebruik en mijn gasverbruik ligt al laag voor een vrijstaande woning. Nee, dan zijn er wel andere huizen waar veel meer voordeel te behalen valt: die niet geïsoleerd zijn, waar geen zonnepanelen op het dak liggen etc. Het loont dus veel meer om deze mensen te overtuigen ook maatregelen te treffen.
Ik heb besloten om dit jaar mijn persoonlijke milieumaatregelen nog meer onder de aandacht te brengen. Dat de aanschaf van zonnepanelen mijn beste investering tot nu toe was. Dat mijn dagelijkse fietstocht naar Groningen heerlijk is en ik daardoor nog steeds een goddelijke lijf heb en een geweldige conditie. Dat een vegetarische hamburger (en VVD, deze naam blijft bestaan!) ook heerlijk is en dat ik daardoor een hoop CO2 uitstoot van koeien bespaar. Dat NLD het duurzaamste energiebedrijf van Nederland is. Ik breng het onder de aandacht op feestjes, werk, recepties en andere bijeenkomsten. Als ik op deze wijze een ander enthousiast kan maken tot het treffen van maatregelen, heb ik een prachtig resultaat gerealiseerd.
Een duurzaam 2017 toegewenst!
Arie Meerman
Plaatsvervangende voorzitter
EC Drentse Aa.

Laatst aangepast opmaandag, 23 januari 2017 20:39

logo ECDrentseAa WEB