Nationale Duurzame Huizenroute - ervaringen van een deelnemer

Nieuws

Op zaterdag 6 november deed onze voorzitter, Arie Meerman, mee met de Nationale Duurzame Huizenroute. Zijn opengestelde huis trok negen belangstellenden uit vijf verschillende plaatsen.
Hieronder doet hij verslag van die dag.

Ruim van te voren heb ik – samen met nog 1732 andere woningeigenaren – mijn woning (Lagestukken 13 in Eelde) aangemeld op de site van de Nationale Duurzame Huizenroute. Op mijn pagina heb ik verwoord welke maatregelen zijn getroffen voor het verduurzamen van mijn huis. En welke besparing op gas en elektriciteit ik daarmee jaarlijks realiseer.
Mijn woning met de getroffen maatregelen trok wel belangstelling. Gedurende de dag mocht ik negen bezoekers uit vijf verschillende plaatsen ontvangen!
De meeste belangstelling ging uit naar de hybride warmtepomp. De bezoekers hadden daarover diverse vragen:

  • Hoeveel geluid maakt de buitenunit?
  • Hoeveel gas heb ik bespaard?
  • Wat zijn de investeringskosten?

Met veel plezier heb ik bezoekers van informatie voorzien en ze het geluid van de warmtepomp laten ervaren. Voor een aantal van hen was de informatie het laatste zetje om ook tot aanschaf van een hydride warmtepomp over te gaan!

Zelf ook wat geleerd
Tussen de bezoekers zaten ook twee eigenaren die hun huis ook hadden verduurzaamd en uit belangstelling bij mij op bezoek kwamen. Uit hun vragen bleek dat ze de data die ik op de site had geplaatst, wel heel goed hadden bestudeerd. Ik kwam al gauw tot de conclusie dat de cijfers niet meer accuraat waren en moesten worden aangepast.
De mooiste vraag die mij is gesteld was, waarom mijn diepvries in de warme bijkeuken staat?  De garage is immers veel kouder. Een logische gedachte, waar ik nog niet eerder bij stil had gestaan…
Al met al was het een drukke en gezellige dag en zeer de moeite waard. Ik ben van plan op mij in 2022 weer aan te melden.

(0 stemmen)

Gerelateerde items (op tag)