Zit u er warmpjes bij?

 

Energiescan van je woning

Het isoleren van een woning is de beste en meest duurzame besparing.

Maar waar moet je dan beginnen? Het dak, de vloer, de muren?

Een energiescan van je woning, die wordt gemaakt met een speciale “warmtebeeldcamera” kan hierbij helpen. Met de kennis die een energiescan oplevert kan je gerichter kijken naar maatregelen om te isoleren of energie te besparen.

Lees meer...

Project - modelontwikkeling buurtteam ‘De Fledders’

Gepubliceerd in Projecten

Project - modelontwikkeling buurtteam ‘De Fledders’

Vanaf januari 2016 heeft buurtteam ‘De Fledders’ meerdere succesvolle acties uitgevoerd binnen de wijk

De Fledders. Acties gericht op isolatie maatregelen, reductie stroomverbruik en plaatsen van zonnepanelen. Tijdens een voorlichtingsavond over duurzaam verwarmen in 2018, werd door buurtgenoten de wens geuit voor een advies op maat voor de eigen woning.

Lees meer...

Even voorstellen: Buurtteam Energie Zuidlaren

Gepubliceerd in Buurtteams

buurtteams

Even voorstellen: Buurtteam Energie Zuidlaren

Even voorstellen: Buurtteam Energie Zuidlaren

Met een groep betrokken inwoners uit het dorp Zuidlaren zijn we in november 2018 gestart met de vorming van een buurtteam. Wij willen onze kennis, de kennis die bij ervaringsdeskundigen in iedere buurt aanwezig is en onze netwerken inzetten om buurten in Zuidlaren energiezuiniger te maken. Dat energie besparen belangrijk is, weet iedereen. Toch komt het er vaak niet van. Te druk. Gedoe. Geen idee waar te beginnen. Welke aannemer, glaszetter of welk isoleerbedrijf of verkoper van zonnepanelen is goed en wie kan ik vertrouwen? En wat maatregelen qua besparing opleveren, is niet altijd even duidelijk. Buurtteam Energie Zuidlaren wil bewoners in Zuidlaren daarbij graag de helpende hand bieden.

Buurtteam Energie Zuidlaren bestaat uit een enthousiast team van 7 personen die allemaal iets hebben met het thema energiebesparing en die graag sociaal-maatschappelijk bezig willen zijn. Als we gezamenlijk met buurtgenoten onze schouders er onder zetten en bereid zijn om samen te zoeken naar haalbare en betaalbare oplossingen, dan verwachten we dat de onzekerheden bij mensen wegebt en het vertrouwen stijgt om stappen te nemen. Vandaar ook ons motto:

“Stapsgewijs samen met de buren op weg naar energieneutraal”

Buurtteam Energie Zuidlaren werkt volgens een vast stramien en beproefde aanpak. We beginnen met media-aandacht voor wat we gaan doen en verspreiden in een geselecteerde wijk flyers. We starten de aanpak met een algemene informatieavond waarin een onafhankelijke professional een presentatie geeft over het brede palet aan mogelijkheden om thuis energie te besparen. Op basis van wensen uit de wijk organiseren we in de maanden daarna avonden over specifieke onderwerpen, zoals over isolatie en HR++glas. Hier koppelen we collectieve inkoopacties aan, waarbij we vooraf aanbieders hebben geselecteerd waar wij vertrouwen in hebben. We polsen bij de deelnemers na afloop of ze tevreden zijn over de contacten met de aanbieder en de kwaliteit van de geleverde diensten en producten. Ook werken we samen met energiecoaches, die ook uit Zuidlaren komen, zodat mensen met wat meer gerichte informatie én vertrouwen investeringen gaan doen. In de wintermaanden zetten we een warmtebeeldcamera in. Door warmtescans te maken en beknopt te rapporteren over onze bevindingen, worden bewoners bewust(er) gemaakt om (gericht) isolerende maatregelen te treffen. Met deze beproefde aanpak gaan we de komende jaren de verschillende wijken in het dorp Zuidlaren de helpende hand reiken.

Keukentafelgesprek met energieadviseur Arnold Strijker.

Om zoveel mogelijk bewoners te bewegen om te investeren in het besparen van fossiele energie, verwijzen bewoners we ook door naar het Drents Energieloket en haken we aan bij hun campagnes, zoals de “Warmtetour” en “Haal de warmte in huis”. Ook werken we samen met de Energiecoöperatie Drentse Aa en wordt ons initiatief ondersteund door de gemeente Tynaarlo.

Wilt u meer informatie over wat Buurtteam Energie Zuidlaren doet of voor u kan betekenen? Of wilt u zich graag aansluiten bij Buurtteam Energie Zuidlaren?

Stuur een mail naar:

Lees meer...

Advies over energiebesparing aan uw eigen keukentafel?

Gepubliceerd in Nieuws

Advies over energiebesparing aan uw eigen keukentafel?

Vraag het de Energiecoach!

 

De Energiecoach brengt op aanvraag een bezoek aan uw woning en gaat samen met u ‘aan de keukentafel’ aan de slag. De Energiecoach voert een gratis verkennende energiescan uit: een overzicht van laagdrempelige energiebesparende maatregelen waar u zelf mee aan de slag kan of tegen lage kosten kunnen worden uitgevoerd door derden.

--In verband met de huidige Coronamaatregelen worden er geen bezoeken in huis gedaan, alleen een buitenscan--

Lees meer...
‘Naar een toekomstbestendig energiesysteem’ Speciaal

‘Naar een toekomstbestendig energiesysteem’

Gepubliceerd in Bibliotheek

In 2050 zal de energiebehoefte veel groter zijn dan in 1800, omdat er dan waarschijnlijk wel 10 keer zoveel meer mensen op de wereld wonen, dan de miljard die in 1800 de wereld bevolkte. Daarnaast delen we onze planeet met miljoenen andere soorten die ook ruimte en voorzieningen nodig hebben. De lezing gaat in op de vele uitdagingen die op dit gebied voor ons liggen en op de mogelijke manieren waarop we daarmee om kunnen gaan.

De lezing van 4 november 2020 ging over de vele uitdagingen die voor ons liggen met betrekking tot de energievoorziening. In de bijlage vind u de presentatie van de lezing.

Lees meer...

Online lezing ‘Naar een toekomstbestendig energiesysteem’ 4 november 2020

Gepubliceerd in Nieuws

In het voorjaar had de Energie Coöperatie Drentse Aa de lezing ‘Naar een toekomstbestendig energiesysteem’ gepland. Maar door de uitbraak van corona moest deze lezing worden geannuleerd. Het bestuur van EC Drentse Aa heeft besloten deze lezing nu op 4 november digitaal te verzorgen. De lezing gaat over de vele uitdagingen die voor ons liggen met betrekking tot de energievoorziening.

Lees meer...

Energie VanOns is de coöperatieve energieleverancier van en voor het Noorden. Energie VanOns is opgericht vanuit het idee de productie en levering van lokale duurzame energie in eigen hand te nemen. Hierdoor kunnen de opbrengsten uit energie via lokale energie-initiatieven - ter verduurzaming van de eigen leefomgeving - worden ingezet. Op die manier willen we de transitie naar een duurzame samenleving voor alle inwoners van het Noorden mogelijk maken. Niet van bovenaf opgelegd, maar van onderaf georganiseerd.

Energie VanOns is opgericht door drie koepelcoöperaties: Ús Koöperaasje, Drentse Kei en GrEK. Omdat Energie VanOns een coöperatie is, zijn deze koepelcoöperaties ook de leden. Dat betekent dat elke koepelcoöperatie voor een derde deel eigenaar van Energie VanOns is. Voor elk lid van Energiecoöperatie Drentse Aa dat energie bij Energie VanOns afneemt, krijgen wij van Energie VanOns een vast bedrag per jaar.

Wilt u meer informatie over de tarieven, klik dan op deze link

Wilt u zich aanmelden bij Energie VanOns, klik dan op deze link

Lees meer...
Abonneren op deze RSS feed

logo ECDrentseAa WEB