Even voorstellen: Buurtteam Energie Zuidlaren

Buurtteam Zuidlaren

Even voorstellen: Buurtteam Energie Zuidlaren

Even voorstellen: Buurtteam Energie Zuidlaren

Met een groep betrokken inwoners uit het dorp Zuidlaren zijn we in november 2018 gestart met de vorming van een buurtteam. Wij willen onze kennis, de kennis die bij ervaringsdeskundigen in iedere buurt aanwezig is en onze netwerken inzetten om buurten in Zuidlaren energiezuiniger te maken. Dat energie besparen belangrijk is, weet iedereen. Toch komt het er vaak niet van. Te druk. Gedoe. Geen idee waar te beginnen. Welke aannemer, glaszetter of welk isoleerbedrijf of verkoper van zonnepanelen is goed en wie kan ik vertrouwen? En wat maatregelen qua besparing opleveren, is niet altijd even duidelijk. Buurtteam Energie Zuidlaren wil bewoners in Zuidlaren daarbij graag de helpende hand bieden.

Buurtteam Energie Zuidlaren bestaat uit een enthousiast team van 7 personen die allemaal iets hebben met het thema energiebesparing en die graag sociaal-maatschappelijk bezig willen zijn. Als we gezamenlijk met buurtgenoten onze schouders er onder zetten en bereid zijn om samen te zoeken naar haalbare en betaalbare oplossingen, dan verwachten we dat de onzekerheden bij mensen wegebt en het vertrouwen stijgt om stappen te nemen. Vandaar ook ons motto:

“Stapsgewijs samen met de buren op weg naar energieneutraal”
Buurtteam Energie Zuidlaren werkt volgens een vast stramien en beproefde aanpak. We beginnen met media-aandacht voor wat we gaan doen en verspreiden in een geselecteerde wijk flyers. We starten de aanpak met een algemene informatieavond waarin een onafhankelijke professional een presentatie geeft over het brede palet aan mogelijkheden om thuis energie te besparen. Op basis van wensen uit de wijk organiseren we in de maanden daarna avonden over specifieke onderwerpen, zoals over isolatie en HR++glas. Hier koppelen we collectieve inkoopacties aan, waarbij we vooraf aanbieders hebben geselecteerd waar wij vertrouwen in hebben. We polsen bij de deelnemers na afloop of ze tevreden zijn over de contacten met de aanbieder en de kwaliteit van de geleverde diensten en producten. Ook werken we samen met energiecoaches, die ook uit Zuidlaren komen, zodat mensen met wat meer gerichte informatie én vertrouwen investeringen gaan doen. In de wintermaanden zetten we een warmtebeeldcamera in. Door warmtescans te maken en beknopt te rapporteren over onze bevindingen, worden bewoners bewust(er) gemaakt om (gericht) isolerende maatregelen te treffen. Met deze beproefde aanpak gaan we de komende jaren de verschillende wijken in het dorp Zuidlaren de helpende hand reiken.

Keukentafelgesprek met energieadviseur Arnold Strijker.
Om zoveel mogelijk bewoners te bewegen om te investeren in het besparen van fossiele energie, verwijzen bewoners we ook door naar het Drents Energieloket en haken we aan bij hun campagnes, zoals de “Warmtetour” en “Haal de warmte in huis”. Ook werken we samen met de Energiecoöperatie Drentse Aa en wordt ons initiatief ondersteund door de gemeente Tynaarlo.

Wilt u meer informatie over wat Buurtteam Energie Zuidlaren doet of voor u kan betekenen? Of wilt u zich graag aansluiten bij Buurtteam Energie Zuidlaren?
Stuur een mail naar:

(0 stemmen)
Getagged onder :