Programma Buurtteam Energie Zuidlaren 2021 vervroegd afgerond

Buurtteam Zuidlaren

Buurtteam Zuidlaren logo

Het buurtteam energie Zuidlaren informeert u graag over de huidige stand van zaken. We blikken terug op 2021 en informeren u over de plannen voor volgend jaar.

Energiemarkt
En weer gooide het coronavirus roet in het eten van Buurtteam Energie Zuidlaren… Op het laatste moment werd de Energiemarkt op 18 november afgelast. Het had dé afsluiting moeten zijn van een mooie en succesvolle reeks van activiteiten, gericht op (met name) buurtbewoners uit de wijken Zuid-Es en Schuilingsoord. De vier betrokken bedrijven – BEVO Isolaties & Duurzaamheid, Veenstra schilderwerken (glasvervanging), Platen Duurzame Technieken (zonnepanelen) en De Warmtepompspecialist – werden enkele dagen voor de Energiemarkt afgebeld. In het voorjaar van 2022 gaan we voor een herkansing.
Bij de goed bezochte activiteiten van Buurtteam Energie Zuidlaren in september, maakte het merendeel van de bezoekers kenbaar prijs te stellen op een bijeenkomst met marktpartijen. Enerzijds voor wat betreft het stellen van (de laatste) vragen, want je wilt als woningeigenaar goed voorbereid de juiste keuze maken voor het beste product. En anderzijds om gebruik te kunnen maken van de door sommige marktpartijen geboden voordelen (collectiviteitskorting). Met de vier marktpartijen is afgesproken om in het voorjaar van 2022 te kijken of we de Energiemarkt alsnog kunnen laten plaatsvinden.

Plannen volgend jaar
Buurtteam Energie Zuidlaren wil ook volgend jaar weer ‘op pad’ om woningeigenaren hulp te bieden bij het energiezuiniger maken van hun woning. Die hulp bestaat uit het organiseren van informatieve bijeenkomsten over thuis energie besparen, het aanbieden van Energiecoaches en warmtescans en het houden van een Energiemarkt. Daarbij trekken we samen op met de gemeente Tynaarlo, Energie Coöperatie Drentse Aa en de Drentse KEI.
Ook zijn we met de gemeente in gesprek over onze rol in de uitvoering van de Transitievisie Warmte, voor zover dat betrekking heeft op één of meerdere wijken in Zuidlaren. Om ons daarop voor te bereiden, gaan we de komende weken in gesprek met Buurtteam De Fledders in Vries over hun ervaringen met hun ‘Wijkenergieplan’.

Projectplan
Zonder financiële middelen gaat er echter weinig meer gebeuren. Daarom wordt met het team van Buurtteam Energie Zuidlaren gekeken naar de toekomst. Op 7 december bepalen we samen de koers voor 2022 en wordt op basis daarvan een projectplan geschreven. Dit plan wordt dan – met een verzoek voor een financiële bijdrage – bij de gemeente Tynaarlo ingediend. In de volgende nieuwsbrief hopen we dat we onze plannen kunnen ontvouwen. We hopen in 2022 samen met de ECDA te kunnen werken aan ons doel: Stapsgewijs samen met de buren op weg naar energieneutraal!'

warmtescanner zuidlaren

Warmtescans
Tot die tijd zitten we echter niet stil! Begin november konden we weer eens met de warmtebeeldcamera op pad. Met onze eigen camera en leencamera’s van de ECDA en het Drents Energieloket, konden alle drie leden van scanteam Zuidlaren al een paar ochtenden vroeg op pad. Tot maart 2022 staan er nog circa 50 warmtescans gepland!

(1 Stem)