g. Overstap van gas naar inductie koken

Bibliotheek


Overstap van gas naar inductie koken

Tussen nu en 2050 stapt Nederland af van het aardgas. De meeste mensen zijn opgegroeid met koken op aardgas. Veel aardgas wordt daar niet mee verbruikt, namelijk ongeveer 40 m3 per jaar. Anno 2021 zorgt koken op aardgas voor evenveel uitstoot van CO2 dan elektrisch koken. Omdat stroom steeds duurzamer wordt opgewekt, zal stroom op den duur schoner zijn dan aardgas. De verwachting is daarom dat elektrisch koken de toekomst heeft. Er is keuze uit een keramische- of inductie kookplaat.

Bij keramische kookplaten heb je een aantal elektrische verwarmingselementen met daaroverheen een glasplaat. Deze kleuren rood zodra ze zijn opgewarmd. Afhankelijk van de kookplaat duurt dit ongeveer 1 tot 2 minuten. Een inductie kookplaat werkt compleet anders; hier worden de pannen verwarmd door een magnetisch veld. Het komt erop neer dat de kookplaat zelf nauwelijks opwarmt en alle warmte direct naar de pan gaat.

Persoonlijke ervaring

Een aantal jaren geleden hebben we een deel van ons dak belegd met 16 zonnepanelen. We besloten toen ook meteen elektrisch te gaan koken. Per slot van rekening was het aantal panelen geënt op ons elektrisch jaarverbruik van ca 2.200 kWh, waarin opgenomen gemiddeld jaarverbruik voor inductie koken van ongeveer 200 kWh. De volgende vraag diende zich aan: heb je krachtstroom nodig of zijn er inductie kookplaten leverbaar op 230 volt? Dat laatste was het meest wenselijk, omdat we dan het bestaande stopcontact gewoon konden gebruiken. Dergelijke platen bleken beschikbaar, terwijl ze ook voordeliger in gebruik zijn dan keramische exemplaren (20% minder qua elektriciteitsverbruik en hoger rendement) en onze pannen ervoor geschikt waren.

Sinds 2016 maken we naar alle tevredenheid gebruik van de inductie kookplaat. Een prettig voordeel daarbij is de eenvoudige reiniging van de “glasplaat” ten opzichte van het schoonmaken van de gaspitten. Wij zijn blij dat we deze keuze gemaakt hebben!

Abel Starke, Buurtteam Energie Zuidlaren

(0 stemmen)