d. Aanleg van een groen dak

Bibliotheek

     

Naar aanleiding van de lezing van René Notenbomer over ‘Klimaatadaptatie’ op 18 mei, heeft bestuurslid Hein-Peter Nauta op zijn garage een groen dak laten leggen.

In de lezing ‘Klimaatadaptatie’ van René Notenbomer, die de ECDA voor de zomer organiseerde, werden we geïnspireerd om te ‘vergroenen’. René gaf praktische tips om warmtestress tegen te gaan. Zelf had hij zijn groene dak ook al voorzien van zonnepanelen.
Kort na de presentatie heb ik een inspectie laten uitvoeren van ons garage dak (25 m2) en dat bleek zeer geschikt te zijn. Er was slechts één probleem: het bestaande grind moest verwijderd en tegen betaling afgevoerd worden. Het grind dat jaren dienst heeft gedaan als ballast, zou nu afval worden. Waarschijnlijk wordt het dan als grondstof aangeboden voor de fundering van een nieuwe weg. Daar wil ik eigenlijk niet aan meewerken. Dus riep ik enthousiast: ‘Ik haal dat grind er zelf wel even af!’ Nou dat heb ik geweten, zeg… 
Op een mooie warme zomerse dag ben ik gestart om in de tuin ruimte te maken voor een zogenaamde waterkoffer – een buffer voor regenwater – zodat het water makkelijker wegloopt bij een hoosbui. Achterin de tuin hebben we een stukje niemandsland waar alleen onkruid welig tiert, dus dat bleek een win-winsituatie. Vervolgens heb ik ruim 100 emmers grind geschept en daarmee het gat gevuld. Dat viel wel een beetje zwaar en dus hebben we het verspreid over een aantal dagen. Uiteindelijk is het gelukt!
Bij de aanleg van het groene dak heb ik zelf geassisteerd. Zo kreeg ik goed mee hoe het dak werd opgebouwd: eerst een beschermende laag, dan een soort dikke plaat van piepschuim, daarna worteldoek en tenslotte het substraat. In het substraat wordt de beplanting geplaatst. Met behulp van een ladderlift konden we gemakkelijk de substraat naar boven hijsen. Het leuke is dat het nu echt ons groene dak geworden is en we het met de dag groener zien worden! Het geeft een goed gevoel, het isoleert, het is goed voor de biodiversiteit en dus goed voor de bloemetjes en de bijtjes. Oh ja, het dakleer gaat ook veel langer mee, omdat het niet meer wordt blootgesteld aan de zon.

Wilt u er meer van weten, neem dan gerust contact met mij op: Hein-Peter Nauta,
06 – 24 75 31 95

(0 stemmen)