Martina de Lange

Martina1Hierbij een foto...hij is genomen in Bosnie waar ik in 2014 als vrijwilliger met 3 vriendinnen meegedaan heb met af-uitgravingen van een naar mijn idee bijzonder, niet mainstream, archeologisch project waar geen of nauwelijks aandacht aan besteed wordt. de grootste piramide op de wereld. In het plaatsje Visoko. 25 km boven Sarajevo. Alles olv Sam Onsmanagich en Tim Moon een nieuw zeelandse archeoloog . Mocht je geinteresseerd zijn dan kun je erover lezen op de website http://piramidasunca.ba/eng/home-en.html. Maar Sam komt erover spreken in Joure op 12 juni. http://www.in-zicht.nl/programma.html

Nou dat is even terzijde over WAAR de foto genomen is.

WAAROM doe ik mee:

We hebben ruim 3 jaar gewoond hebben in Brazilie, Rio de Janeiro, daar heb ik gezien hoe mensen , vooral die in de Favela's, moeten overleven! Daar zag ik dat er zoveel gelaagdheid was in de bevolking Dat energie, water en toegang tot scholing en werk daar een grote rol in spelen. Dat er ook heel veel recycling creativiteit was ( uit noodzaak om te overleven bij arme mensen) zoals blikjes van de straat en uit vuilnisbakken ophalen en terug verkopen aan metaalhandel. Plastic doppen van wegwerpflesjes met stof omvouwen en vastnaaien en er onderzetters of zo van maken. Van de metalen lipjes van bier- en frisblikjes die ze verven een mooie riem van maken. Toen kwam de RIO+20 top! Er was veel aandacht voor...er ontspruitte veel hoop...NU WORDT HET ANDERS WANT HET KAN ANDERS! Maar hoe groot was de teleurstelling toen er weer NIETS echt tot stand kwam. Toen realiseerde ik me ook...het zal niet komen van de politiek, WE MOETEN HET ZELF DOEN.

Dus ik nam me voor toen we in Nederland weer terugkwamen om me aan te sluiten bij Energie Coöperatie Drentse Aa...de naam onstaan door waterloop die onze woonkernen in Tynaarlo verbindt! Via de EC Drentse Aa werken we mee aan het doel :het verduurzamen en energie neutraal te maken van Tynaarlo . We leren veel!

Ik ben geïnspireerd door Prof. Marjan Minnesma van Urgenda en haar werk en moed om de NL staat voor de rechter te dagen en de uitspraak van de rechter ( de eerste in de wereld) dat NL meer CO2 moet bezuinigen om de opwarming van de aarde tegen te gaan en de veiligheid van haar burgers te bewaken. Ik ben erg blij met de uitspraak van de Energieconferentie in Parijs 2015 waar dat ook afgesproken is met de wereldleiders!!.

Wat doen we zelf in huis:
- bewust omgaan met energie
- LED lampen nemen
-zonnepanelen kopen en installeren
-de wasmachine aanzetten als de zon schijnt
- inbouwhaard geplaatst, thermostaat naar beneden om ons eigen hout te gebruiken
-minder vlees eten en op cursus gegaan om biologisch te moestuinieren ( moeilijk met de slakken! )
- onderzoeken hoe we een warmtepomp/warmtewisselaar en opslagvat kunnen inzetten om nog verder E-neutraler te worden.
- we delen een auto (en een hond) met onze bovenburen.

Ik ben blij dat naast het feit dat we nu samenwerkingsverbanden hebben vanuit de EC Drentse Aa met NLD (noordelijklokaalduurzaam.nl) de Coöperatieve duurzame Groningse energieleverancier, en Buurkracht en NMF in Assen, en ook mee hebben mogen werken om onze input te geven voor het opstellen van de Tynaarlo Gemeentelijke Duurzaamheidsvisie in 2015. Trots ook op de eerste wijk in Tynaarlo , De Fledders in Vries te hebben kunnen helpen een wijkteam op te richten en zodat daar het vuur ontstoken is in de wijk om gezamelijk de huizen te isoleren en door gezamelijk in te kopen energie neutraler te maken! Nu op naar de volgende wijk.!!

OPROEP HELP MEE, WORD LID we kunnen uw hulp gebruiken!!

Martina de Lange

Laatst aangepast opzondag, 02 oktober 2016 19:04 Lees 3314 keer

logo ECDrentseAa WEB